31 juli 2007
30 juli 2007
29 juli 2007
Ramkoers
26 juli 2007
Vliegtuig in Sneekermeer
Terherne - Op het Sneekermeer zijn brandweer en politie woensdagavond een grote zoektocht begonnen naar een vliegtuigje dat mogelijk in het water zou zijn neergestort. De melder is een schipper dat het toestel rond half negen een duikvlucht had zien nemen waarna het voor de hem uit het zicht verdween.
Via de marifoon waarschuwde de schipper de hulpdiensten, waarna een grote zoekactie werd opgestart. Om kwart over negen werd een vuurpijl waargenomen in de richting van het Hegemeer. Op beide locaties is gezocht met behulp van twee helikopters en zeven vaartuigen. De zoekactie is rond tien uur afgeblazen i.v.m het intreden van de duisternis.
Politiewoordvoerder Herman Olijerhoek zegt: 'Er heeft inderdaad een vliegtuigje in deze buurt gevlogen, maar de piloot zit alweer weer thuis'. 'Overal in de omgeving liggen boten, we hebben daar flink navraag gedaan of dat iemand een vliegtuigje gezien heeft, ook dit heeft tot nu toe niets opgeleverd'. Donderdag zal opnieuw worden bekeken of er wordt verder gezocht. De politie heeft tot nu toe geen melding gekregen van een vermist toestel of persoon.
23 juli 2007
Donder en bliksem
Deze schade wordt voor u behandeld door de Afdeling Schaderegeling en is bekend
onder schadenummer 2213492.
Wilt u bij alle contacten het schadenummer vermelden?
Wij zullen u de eerstkomende werkdag informeren over de verdere gang van zaken.
met vriendelijke groet, Afdeling Schaderegeling
---------------------------------------
Wat kan men zoal doen om het risico
op een blikseminslag zo klein mogelijk te houden?
• Contact met metalen voorwerpen is af te raden. Blijf weg van metalen buizen die naar de grond leiden. Een blikseminslag kan overslaan.
• Een bliksemafleider op elk huis is aangeraden. Het is geen goedkope oplossing, maar vooral voor hoge huizen is een dergelijke geleider naar de grond geen overbodige luxe. Lage huizen die omgeven zijn door hoogbouw lopen minder risico - helemaal uit te sluiten is een blikseminslag nooit.
• Buiten blijft de auto de beste bescherming. Hij vormt een 'kooi van Faraday' die de bliksem afleidt naar de grond. Wie niet in de buurt van een auto is, gaat beter niet onder een boom staan. Niet alleen kan die omvallen. Wanneer de bliksem inslaat, kan hij via de boom op de mens overslaan.
• Als de bliksem dichtbij is, is het aangeraden om te hurken en de voeten zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten. Tussen de twee voeten ontstaat bij een inslag namelijk een spanningsveld op de grond.
Het gebeurt vaak dat vee om die reden het slachtoffer wordt van blikseminslagen: dieren staan, tegen alle richtlijnen in, met hun poten wijdopen onder een boom.
• De bliksem zoekt goede geleiders, en korte afstand. Bij onweer is het onverstandig om op een heuveltop onder een boom te gaan schuilen: de boom trekt de bliksem aan. Ook is het niet raadzaam zelf het hoogste punt in het landschap te zijn tijdens een onweer. Golfers worden nog wel eens getroffen terwijl ze hun metalen clubs naar de hemel opheffen om een bal te slaan.
• De oude truc om te weten hoe ver het onweer verwijderd is, blijft geldig. Deel het aantal seconden tussen het zien van de bliksem en het geluid van de donderslag door drie. De uitkomst is het aantal kilometer dat het onweer van u verwijderd is.
Als er bijvoorbeeld twaalf seconden verlopen tussen de bliksem en de donder dan bevindt het onweer zich op vier kilometer.
• Blikseminslag bij mensen komt niet veel voor, maar de gevolgen zijn ernstig . Soms heeft het de dood tot gevolg. De letsels die de persoon oploopt zijn afhankelijk van het pad van de stroom door het lichaam, te herkennen aan de ingangspoort en de uitgangspoort van de bliksem. Dit zijn de plaatsen waar de elektrische stroom van de bliksem het lichaam respectievelijk binnen treedt en weer verlaat. De stroomstoot baant zich een weg van de ene poort naar de andere en beschadigt daarbij elk orgaan op zijn weg . De getroffen huid vertoont meestal brandwonden. Vaak stopt het hart tijdelijk of volledig door de elektrische schok, waarna ook de ademhaling uitvalt. Hierdoor lijden de hersenen zuurstofgebrek, met schade tot gevolg. Ook wanneer de bliksem de hersenen en het zenuwstelsel treft, is het letsel aanzienlijk. De gevolgen kunnen zijn: afasie, persoonlijkheidsverandering, depressie, aanzienlijk geheugenverlies en motorische storingen en verlamming.
07 juli 2007
Strikel
Een 'Strikel' is een voorwerp van hout (circa. 50 cm.) met aan het uiteinde een verharde laag van steentjes.
De strikel werd gebruikt om de botte zeis weer scherper te krijgen.
Door in de linkerhand de zeis te houden en in de rechterhand de strikel, werden boven- en onderkant van het zeisblad, in een vast ritme scherper gemaakt.